Parkinson behandeling

Parkinson en hun gespecialiseerde zorgverleners

 

Parkinson is een ziekte van de hersenen die tot meerdere problemen kan leiden. Voor geen enkele patiënt is Parkinson hetzelfde. Het meest bekend zijn de volgende symptomen:

 

  • trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • het vertragen van bewegingen (bradykinesie)
  • moeite met starten van bewegingen (akinesie)
  • ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie), moeite met twee dingen tegelijkertijd te doen 
  • houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte 
  • bevriezen van de benen tijdens lopen (freezing)

 

Om deze ziekte beter te kunnen behandelen zijn wij sinds 2010 aangesloten bij ParkinsonNet. Dit is een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners die de problemen met deze activiteiten behandelen en begeleiden. Bijna 3.000 zorgverleners (onder andere neurologen, fysio/oefentherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en verpleegkundigen), verdeeld over 70 regio’s zijn aangesloten bij dit netwerk. Meer informatie over ParkinsonNet kan u vinden op Parkinsonnet.nl 

 

Wanneer u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, uw conditie verminderd, u nek- of schouderklachten heeft of neiging heeft om minder te bewegen, kan u contact opnemen met Janny Dekker of Agnes Scholten. Het doel is het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding zijn afhankelijk van uw hulpvraag en worden afgestemd op hoe ver de ziekte van Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft.

 

De individuele behandelingen vinden plaats in onze grote praktijkruimtes als wel in de oefenzaal, maar ook vooral aan huis waar veel ADL wordt getraind (afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt).
Tevens zijn er behandelgroepen voor mensen die ondersteuning nodig blijven houden.
Ook hebben we de mogelijkheid om mee te doen in onze Parkinson sportgroep.

 

Parkinson behandelgroep
Deze groep bestaat uit mensen met Parkinson die dusdanige klachten hebben dat ze eigenlijk wekelijks onder behandeling moeten. Daar de meeste Parkinsonpatiënten echter tegen dezelfde problemen aan lopen worden deze mensen als dit kan in een behandelgroep geoefend (zie groepslessen)

 

Parkinson sportgroep
Elke week wordt er drie kwartier met mensen met Parkinson gesport in onze oefenzaal.
De groep bestaat uit mensen die nog geen behandelingen nodig hebben, wel willen sporten en dit graag onder begeleiding doen. Daar het om sport gaat wordt dit niet door de zorgverzekering betaald (zie groepslessen).