Artrose

Artrose netwerk

Het artrose netwerk is een netwerk van oefentherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van artrose.  Het netwerk maakt hierbij gebruik van een website waarop de cliënt kan inloggen en eigen informatie kan opzoeken . Praktijk de Elbe is aangesloten bij het artrose-netwerk. 

 

Wat is artrose

 

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heup- of kniegewricht; hierdoor zal de heup of knie sneller slijten. 

 

Behandeling op maat

Op basis van de reeds bestaande richtlijn artrose van de oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, is een vorm van behandeling opgezet, die voldoet aan de laatste eisen. U gaat hierbij als cliënt aangeven wat u het meeste beperkt ten aanzien van de artrose. Uit deze gegevens stelt u met uw therapeut een lijst samen van drie zaken die u het meest hinderen of beperken bij uw dagelijks functioneren. Het behandelplan zal zich hier volledig op richten. Indien nodig wel met  aanvullingen van training op lokaal niveau indien dat volgens de expertise van de oefentherapeut noodzakelijk is om uw behandeldoelen te realiseren. Al uw kostbare behandeltijd wordt dus besteed aan het verminderen van uw beperkingen. Het belastingsniveau zal stapsgewijs worden opgevoerd van licht naar zwaar. 
 
Bij het afsluiten van de behandeling krijgt u een op maat gemaakt bewegings- en/of sportadvies. Tevens kunt u oefeningen en informatie altijd terugzien op uw inlogpagina.  Voor cliënten die niet beschikken over een computer of internet, zal de oefentherapeut een papieren versie beschikbaar stellen.